Green Tech

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🗑 Nu kan vi förvandla sopor till supermaterialet grafen

En ny metod ger oss möjlighet att masstillverka grafen med matavfall och andra sopor som rÄmaterial.

🗑 Nu kan vi förvandla sopor till supermaterialet grafen

Grafen Àr ett material som i sin renaste form Àr starkare Àn stÄl och leder elektricitet bÀttre Àn koppar. Problemet Àr att det Àr svÄrt att massproducera högkvalitativ grafen, men nu har forskare vid Rice University hittat en metod som kan öka produktionen tusenfalt. Och rÄmaterialet kan vara allt frÄn gamla bildÀck till kaffesump.

Dagens tillverkningsmetoder ger inte mer Àn nÄgot eller nÄgra gram grafen per dag, men forskarna rÀknar med att deras metod ska kunna generera ett kilo grafen varje dag. Det handlar om en typ av grafen som kallas turbostratiskt grafen. Den sortens grafen lÀmpar sig vÀldigt vÀl för att blanda in i andra material och pÄ sÄ sÀtt förbÀttra deras egenskaper.

Genom att blanda i sÄ lite som 0,5 procent grafen i cementen som ingÄr i betong gÄr det till exempel att öka tryckhÄllfastheten med 25 procent och minska cementtillverkningens miljöpÄverkan med en tredjedel. DÄ cementtillverkning stÄr för Ätta procent av mÀnsklighetens utslÀpp av koldioxid skulle detta kunna ha stor inverkan pÄ vÄr klimatpÄverkan.

En extra fördel med den nya metoden Àr att den kan anvÀnda allt som innehÄller kol som rÄmaterial. Det betyder att vi kan ta matavfall, plastpÄsar, trÀflis, gamla bildÀck med mera och omvandla det till ett material som kan förbÀttra betong, asfalt, tyger, plaster och mycket mer. SÄ material som pÄ mÄnga stÀllen deponerats pÄ tippar kan dÄ i stÀllet ÄteranvÀndas och bli till ett supermaterial.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.