Myrkotten, som mest liknar en myrslok med fjäll, är ett av de mest tjuvjagade djuren i världen och i Asien har bestånden krympt med 80 procent på tio år. Men nu har Kina beslutat att ge myrkotten samma höga skyddsstatus som pandan.

Det är därmed inte längre tillåtet att jaga eller sälja myrkottar för köttet eller för fjällen som annars används i traditionell kinesisk medicin.

Kina ska också öka övervakningen och kontrollen av områden där myrkotten finns för att komma till rätta med tjuvjakten. Bara i fjol såldes 195 000 myrkottar illegalt, men den siffran ska nu förhoppningsvis bli mycket mindre.

Bland djurskyddsorganisationerna är man mycket nöjd med Kinas beslut.

”Det här är den enskilt största åtgärden som kunde tas för att skydda myrkotten. Detta ger ett klart besked att det finns alternativ i traditionell kinesisk medicin och att du inte behöver använda myrkottar”, säger Peter Knights, vd på miljöorganisationen Wild Aid.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.