Innovation

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ–„ Ny gratistjĂ€nst hjĂ€lper Ă€ldre med videomöten

Coronapandemin gör att Àldre Àr mer isolerade Àn nÄgonsin. Det hÀr vill nya tjÀnsten Dataprata Àndra pÄ genom att göra det enklare att vara med i videomöten.

đŸ–„ Ny gratistjĂ€nst hjĂ€lper Ă€ldre med videomöten

Det har gÄtt undan att skapa tjÀnsten Dataprata. FrÄn idé tog det 10 dagar att fÄ ut den första versionen av tjÀnsten. SÄ med det sagt finns massor kvar att göra, men redan nu underlÀttar den för mÄnga datorovana att koppla upp sig i videomöten.

Att det gick sÄ fort har inte minst berott pÄ att regeringen den 30:e mars beslutade om ett besöksförbud pÄ samtliga landets Àldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen COVID-19.

Dataprata Àr en del av #vitecherupp.

SÄ Gibon och Daresay, som ligger bakom tjÀnsten, ville snabbt ta fram ett sÀtt att hjÀlpa Àldre och andra datorovana personer att ha kontakt med sina anhöriga trots social isolering.

– Projektet inleddes med att vi intervjuade ett antal Ă€ldre, sedan har Dataprata byggts efter de önskemĂ„l och behov som kommit fram i intervjuerna. Vi har genomfört tester och responsen har varit god och förvĂ€ntningarna Ă€r uppfyllda men det finns fortfarande vĂ€ldigt mycket utvecklingspotential i tjĂ€nsten. Exempelvis ska vi översĂ€tta sajten till fler sprĂ„k sĂ„ att fler datorovana kan fĂ„ nytta av den, sĂ€ger Mia Åslander, VD pĂ„ Gibon Sverige.

Ger tydliga steg-för-steg-instruktioner

Mia Åslander menar att tjĂ€nsten gör det enklare att kommunicera med video, ljud och bild. Sajten kĂ€nner av vilken enhet anvĂ€ndaren har, ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igĂ„ng och hjĂ€lper till att starta upp de vanligaste apparna, som FaceTime, Skype och Facebook Messenger, för videotrĂ€ffar. Sajten Ă€r enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text.

Mia Åslander, VD pĂ„ Gibon Sverige.

– Just nu finns Dataprata pĂ„ svenska men mĂ„let Ă€r att översĂ€tta sajten till fler sprĂ„k sĂ„ att Ă€ven personer med annat modersmĂ„l Ă€n svenska ska kunna nyttja tjĂ€nsten. HĂ€r behöver vi dock hjĂ€lp av andra, sĂ„ den som har kunskap fĂ„r gĂ€rna bidra för att flera grupper av mĂ€nniskor ska kunna kommunicera digitalt.

Initiativet Àr en del av #vitecherupp skapat av IT&Telekomföretagen för att visa hur IT och digitala tjÀnster kan avlasta samhÀllet under coronaepidemin. Vill du hjÀlpa till? LÀs mer hÀr!


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.