Solenergi

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🎇 Nya solceller slår rekord och närmar sig 50 procents verkningsgrad

Forskare har konstruerat en solcell som har en verkningsgrad på 47,1 procent och den har potential att komma över 50 procent.

🎇 Nya solceller slår rekord och närmar sig 50 procents verkningsgrad

En vanlig solcell har en maximal verkningsgrad på runt 33 procent, men genom att kombinera olika material i samma cell har forskare vid National Renewable Energy Laboratory i USA byggt en solcell som kommer upp i 47,1 procent.

Verkningsgraden anger hur stor del av den tillförda energin som kan omvandlas till en annan form av energi. Ju högre verkningsgrad desto mer av det inkommande solljuset kan omvandlas till användbar elektricitet.

En nackdel med den här typen av solceller är att de är dyra att tillverka och därför mest används för att generera ström på satelliter. Men forskarna menar att genom att koncentrera solljuset på cellerna går det att få dem att bli ett kostnadseffektivt alternativ även på jorden. En stor fördel med det vore att solcellerna kan generera mer kilowatt per kvadratmeter.

Än så länge har forskarna bara byggt en prototyp av solcellen och de räknar med att kunna höja verkningsgraden till över 50 procent innan de har en färdig produkt.

Läs den vetenskapliga rapporten här.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.