Hälsa

👁 Nytt konstgjort öga kan ge miljoner synen åter

EC-EYE är nästan lika känsligt som ett vanligt mänskligt öga. Teamet med robot-ingenjörer som skapat det tror att det har potential att ge de 285 miljoner människor världen över som idag är blinda synen åter.

👁 Nytt konstgjort öga kan ge miljoner synen åter

ElectroChemical EYE, eller EC-EYE, är inspirerat av den mänskliga näthinnan och utvecklat av robot-ingenjörer i Hong Kong och USA. De tror att ögat, som nu genomgår studier, kan finnas tillgängligt om ungefär fem år och har potential att ge synen åter till de 285 miljoner människor världen över som är blinda.

Det mänskliga ögat har exceptionella egenskaper som ett mycket brett synfält, hög upplösning och känslighet med låg avvikelse. Biomimetiska ögon med de här egenskaperna är högst önskvärda, i synnerhet inom robotik och visuella proteser.

Men den sfäriska formen och ögats näthinna har varit en enorm utmaning att återskapa på konstgjord väg. Nu menar dock teamet bakom EC-EYE att de hittat en metod som tar hjälp av nanotrådar för att lösa problemet.

Läs mer om studien i den vetenskapliga tidskriften Nature.


Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

❗ BLI PREMIUM-MEDLEM IDAG

När du blir Premium-medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.