HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

👁 Nytt konstgjort öga kan ge miljoner synen Ă„ter

EC-EYE Àr nÀstan lika kÀnsligt som ett vanligt mÀnskligt öga. Teamet med robot-ingenjörer som skapat det tror att det har potential att ge de 285 miljoner mÀnniskor vÀrlden över som idag Àr blinda synen Äter.

👁 Nytt konstgjort öga kan ge miljoner synen Ă„ter

ElectroChemical EYE, eller EC-EYE, Àr inspirerat av den mÀnskliga nÀthinnan och utvecklat av robot-ingenjörer i Hong Kong och USA. De tror att ögat, som nu genomgÄr studier, kan finnas tillgÀngligt om ungefÀr fem Är och har potential att ge synen Äter till de 285 miljoner mÀnniskor vÀrlden över som Àr blinda.

Det mÀnskliga ögat har exceptionella egenskaper som ett mycket brett synfÀlt, hög upplösning och kÀnslighet med lÄg avvikelse. Biomimetiska ögon med de hÀr egenskaperna Àr högst önskvÀrda, i synnerhet inom robotik och visuella proteser.

Men den sfÀriska formen och ögats nÀthinna har varit en enorm utmaning att Äterskapa pÄ konstgjord vÀg. Nu menar dock teamet bakom EC-EYE att de hittat en metod som tar hjÀlp av nanotrÄdar för att lösa problemet.

LĂ€s mer om studien i den vetenskapliga tidskriften Nature.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.