Corona

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

😷 Nytt material tar kål på superbakterier och virus

Ett nytt material kan ge oss ansiktsmasker som både stoppar virus och ser till att virusen inte kan sprida sig vidare.

😷 Nytt material tar kål på superbakterier och virus

Ett material som effektivt dödar bakterier verkar också fungera mot coronavirus. Det skulle då ge möjlighet att producera ansiktsmasker, respiratorer och annan medicinsk utrustning som både kan stoppa smitta och se till att smittan inte sprids vidare.

Det är forskare från Chalmers som tagit fram materialet och det har redan visat sig vara mycket effektivt mot resistenta bakterier och en superbakterie som just ingenting annat biter på.

Materialet bygger på en metod där peptider kombineras med ett nanostrukturerat material. Samma typ av peptider har visat sig vara effektiva mot coronavirus och nu ska forskarna undersöka om materialet kan stoppa covid 19 också.

Förhoppningen är att det nya materialet ska göra oss bättre förberedda inför nya pandemier. Materialet är ofarligt för mänskliga celler och kan inaktivera virus även om det muterar så det skulle ge oss ett värdefullt tillskott i vår arsenal mot bakterier och virus.

”Ett ytskikt av vårt nya material på ansiktsmasker skulle inte bara hejda virusets passage utan även minska risken att det kan transporteras vidare exempelvis när masken tas av och på så sätt minska smittspridningen”, säger Martin Andersson forskningsledare och professor vid institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.