Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ’» Nytt vĂ€rldsrekord i uppkoppling – en miljon gĂ„nger snabbare Ă€n bredband

Australiensiska forskare har slagit nytt vÀrldsrekord i hastighet pÄ en internetuppkoppling. Rekordet Àr nu 44,2 terabit per sekund.

đŸ’» Nytt vĂ€rldsrekord i uppkoppling – en miljon gĂ„nger snabbare Ă€n bredband

Australiensiska forskare har slagit nytt vÀrldsrekord i hastighet pÄ en internetuppkoppling. Rekordet Àr nu 44,2 terabit per sekund. Det innebÀr att det Àr möjligt att ladda ner 1000 HD-filmer pÄ en enda sekund.

Teamet frÄn universiteten i Monash, Swinburne och RMIT anvÀnde en optisk krets, en slags mikrokam, med hundratals infraröda lasrar för att överföra data över befintlig kommunikationsinfrastruktur i Melbourne.

Den högsta kommersiella internethastigheten i vÀrlden finns för nÀrvarande i Singapore dÀr den genomsnittliga nedladdningshastigheten Àr 197,3 megabit per sekund (Mbps). I Australien Àr den genomsnittliga nedladdningshastigheten 43,4 Mbps, vilket Àr en miljon gÄnger lÄngsammare Àn de hastigheter som uppnÄddes i det senaste testet.

– Det Ă€r lite av ett globalt race just nu för att fĂ„ den hĂ€r tekniken att bli kommersiellt gĂ„ngbar. Det hĂ€r beror pĂ„ att mikrokammen, som det hĂ€r bygger pĂ„, Ă€r anvĂ€ndbar i en stor mĂ€ngd befintlig teknik, sĂ€ger forskaren Bill Corcoran vid Monash University till The Independent.

Bill Corcoran tror att vi kommer att se enheter som Àr fullt tillgÀngliga inom forskningen om tvÄ till tre Är och de första kommersiella produkterna om ungefÀr fem Är.

Coronaviruset har orsakat rejÀla pÄfrestningar pÄ internet-infrastrukturen vÀrlden över sÄ forskning inom det hÀr omrÄdet, med potential att ta rejÀla prestandasprÄng, Àr oerhört angelÀget.

Vill du fördjupa dig? LÀs mer i artikeln hos Swinburne University of Technology.

De hÀr lÀnderna har snabbast internet i vÀrlden

NÀr internetuppkopplingen 2019 undersöktes i 207 lÀnder och territorier av brittiska Cable.co.uk sÄg listan ut sÄ hÀr. Notera att det hÀr alltsÄ handlar om ett snitt dÀr bÄde upp- och nedladdningshastighet rÀknas in i megabit per sekund, Mpbs. Detta Àr alltsÄ fast internetuppkoppling, inte mobil som 4G och 5G.

 1. Taiwan: 85,02
 2. Singapore: 70,86
 3. Sverige: 55,18
 4. Danmark: 49,19
 5. Japan: 42,77
 6. Luxemburg: 32,89
 7. NederlÀnderna: 40,21
 8. Schweiz: 38,85
 9. Norge: 38,46
 10. Spanien: 36,06
 11. Belgien: 35,69
 12. USA: 32,89

LĂ€s hela rapporten Worldwide broadband speed league 2019.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.