Hälsa

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

ūüϧ Pacemakerns ok√§nde kusin ICD - ett implantat som √§ven fungerar som hj√§rtstartare

Det finns tusentals hjärtstartare i Sverige. Några av dem är inopererade som implantat.

ūüϧ  Pacemakerns ok√§nde kusin ICD - ett implantat som √§ven fungerar som hj√§rtstartare

Varje år drabbas tio tusen personer av plötsligt hjärtstopp, utanför sjukhusmiljö. Det finns uppemot femtiotusen hjärtstartare i Sverige - mindre än hälften är dock registrerade.

Vad som kanske är mindre känt, är att det finns implantat som fungerar som hjärtstartare, förutom att det kan reglera onaturligt hög puls och arytmi.

Vi tar det från början: Rune Elmqvist skapade den första pacemakern år 1958. Hjärtkirurgen Åke Senning opererade in den första pacemakern, och patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnare och kirurg. Arne Larsson dog 2001, åttiosex år gammal.

Pacemakern drivs av ett batteri, vars elektroder stimulerar hjärtat vid för låg hjärtrytm (bradycardia).  Om pulsen är lägre än sextio slag per minut - och kanske slår ojämnt - behöver hjärtat öka takten för att hålla blodflödet igång i kroppen.

Ett nyare implantat, ICD (Implantable Cardioverter Defillibrator), hjälper patienter med för hög hjärtrytm (tachycardia), ojämn hjärtrytm (arytmi) och - kanske mest anmärkningsvärt - plötsligt hjärtstopp. Implantatet bistår löpande med reglering av för hög (och kanske ojämn) puls. Skulle ett hjärtstopp ske, så skickas en stark ström in i hjärtat, på samma sätt som vanliga defillibratorer.

Plötsligt hjärtstopp kan bero på medfött hjärtfel som patienten inte är medveten om. Det kan även inträffa i samband med hjärtinfarkt eller på grund av en tidigare  hjärtmuskel-inflammation.

Personer som identifieras att ha hög risk för plötsligt hjärtstopp kan få en ICD inopererad. Ett exempel på hur det kan se ut finns här.

Den som drabbats av (och överlevt) plötsligt hjärtsopp är medveten om risken det innebär att få det igen. Med en ICD är det lättare att leva normalt och slippa den oro som den vetskapen kan innebära.

ICD-implantaten har funnits i flera år, men har idag fler funktioner än tidigare. T.ex kan hjärtverksamheten övervakas kontinuerligt via smart-phone, som i sin tur kan vara kopplad till sjukvården. Den kan även varna för nya mönster i hjärtrytmen, vilket i sin tur kan avhjälpas med om-programmering av implantatet utan att det behöver avlägsnas.

Om ICD’n är en utveckling av pacemakern - vad blir då utvecklingen som utgår från ICD’n?

Låt framtiden komma fortare.

💙 ST√ĖTTA WARP NEWS ‚Äď BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

‚Äč
Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.