Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🌊 Plastfiber i haven visar sig vara till stor del naturliga fibrer

Mikrofibrer som förmodats vara plast visar sig i sjÀlva verket vara av naturliga material. Forskare Àr förvÄnade över resultaten frÄn studien.

🌊 Plastfiber i haven visar sig vara till stor del naturliga fibrer

Mikroplaster Àr en stor kÀlla till förorening av vÀrldens hav. Forskning visar nu att mÄnga av fibrerna som förmodats vara syntetiska egentligen Àr naturliga. Tidigare undersökningar av mikrofibrer i havsvatten har rÀknat alla fibrer som plast, eftersom man antagit att naturliga fibrer skulle brytas ned för fort för att ansamlas i marin miljö. Nu visar det sig att en stor andel av fibrerna bland annat Àr bomull och ull.

Professor Peter Ryan och hans kollegor vid Kapstadens Universitet i Sydafrika analyserade 2000 fibrer, som endast var en millimeter lÄnga, med en teknik som kallas infraröd spektroskopi. Teamet anvÀnde sig av 912 vattentester tagna frÄn Atlanten, Indiska Oceanen, Södra Ishavet samt Medelhavet. Enligt New Scientist visade proverna att endast 8 procent av alla fibrer var plast, sÄsom polyester och nylon. Resten var naturliga fibrer. Bomull utgjorde 50 procent av det totala mÀngden. Ull 12 procent. Andra naturliga material var silke, hampa och linne.

I dag Àr nÀstan tvÄ tredjedelar av alla textilier som tillverkas gjorda av syntetiska material. Tidigare har det antagits att naturliga fibrer inte skulle kunna bestÄ i havsmiljö, men nu tÀnker forskare om. Ryan tror att det Àr möjligt att bomullen och ullen som han och hans team funnit Àr frÄn tidigare Ärtionden. Han refererar till en helt intakt bomullsvÀst som hittats i ett 133 Är gammalt skeppsvrak.

Dock tror Dr. Beverly Henry, docent vid Institute for Future Environments vid Queensland University of Technology i Australien, att naturliga fibrer tillslut bryts ned till molekyler som tas upp i ekosystemets naturliga kretslopp. I en intervju med Sourcing Journal sade hon:

– NĂ€r det gĂ€ller mikrofibrer rĂ„der det liten tvekan om att alla textilier - naturliga eller syntetiska - fĂ€ller under produktion, anvĂ€ndning och som avfall. Men det finns trovĂ€rdiga bevis för att fibrer av ull och bomull bryts ned i havsvatten, tack vare naturligt förekommande mikrober som bakterier och svampar och resulterar i ofarliga molekyler som anvĂ€nds igen i ekosystemets naturliga cykler. DĂ€remot finns mikrofibrer av plast kvar i mĂ„nga, mĂ„nga, möjligen hundratals Ă„r.

Än Ă€r det inte klart hur naturfibrer pĂ„verkar det marina livet, men de Ă€r i alla fall bĂ€ttre Ă€n plast eftersom fibrerna tillslut bryts ned pĂ„ ett naturligt sĂ€tt. TĂ€nk vilken lĂ€ttnad det Ă€r att endast 8 procent av alla mikrofiber i vĂ„ra hav Ă€r plast...  

Även om det inte Ă€r faststĂ€llt vilken effekt naturliga mikrofibrer har pĂ„ det marina livet, sĂ„ Ă€r de Ă€ndĂ„ av naturligt ursprung. Förhoppningsvis kan vĂ„ra insikter om mikrofibrer, tillsammans med framtida vetenskaplig forskning, transformera hur vi handskas med textilier i framtiden.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.