Solenergi

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🌞 Renare luft = mer solenergi

Coronakrisens inverkan på fri mobilitet ger en lång rad negativa effekter på ekonomi, jobb och företagande. Men det går att hitta positiva aspekter av en inbromsad transportsektor - bland annat renare luft och effektivare solpaneler.

🌞 Renare luft = mer solenergi

Från flera platser i världen har vi fått höra om hur luftkvaliteten förbättrats avsevärt under pandemin. Bland annat har luftföroreningar sjunkit drastiskt i Indien.

I relation till coronaviruset kan det vara värt att påminna om att luftföroreningar uppges bidra till en för tidig död för sju miljoner personer globalt varje år, enligt WHO. Lyssna gärna på min poddintervju med Sara Alsén för mer info om luftens viktiga roll.

Men med renare luft kommer också en annan positiv sidoeffekt. Det visar sig nämligen att solpanelerna kan producera elektricitet med betydligt högre output än tidigare.

I Tyskland har man sett rekordhöga nivåer: under måndag 20 april producerades inte mindre än 40 procent av landets energi med solen som källa. Förnybar energi stod därmed för hela 78 procent av effekten just den dagen.

Detta innebär förstås inte att situationen är så här över hela året. Sammantaget beräknas Tysklands förnybara energiproduktion i dag uppgå till ungefär 40 procent - en andel som enligt regeringen ska upp till 65 procent år 2030. År 2038 ska kolkraften stängas ner i landet.


Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.