De raketer som skjuts upp frÄn Esrange idag trillar ner pÄ jorden igen (och kan till skillnad frÄn SpaceX raketer inte anvÀndas igen.) Dessa raketer gör nytta ÀndÄ och anvÀnds i forsknings- och utvecklingssyfte. För att kunna skjuta upp satelliter till omloppsbana behöver raketbasen byggas ut, vilket nu Rymdstyrelsen stÀller sig positiva till i en rapport till regeringen.

– Vi sĂ€ger att vi i grunden Ă€r positiva, och att vi tror att det Ă€r vĂ€ldigt mycket bra effekter som Sverige fĂ„r genom att börja skjuta upp satelliter frĂ„n Esrange, men att göra det Ă€r naturligtvis regeringens beslut, det hĂ€r Ă€r en rapport vi lĂ€mnar till regeringen, sĂ€ger Anna Rathsman, Rymdstyrelsens generaldirektör till Ekot.

Warp News har pratat med Anna Kinberg Batra, som sitter i styrelsen för Swedish Space Corporation, tidigare Rymdbolaget. Det Àr SSC som driver Esrange.

Fotograf: Per Pettersson.

Du sitter i styrelsen för SSC, vad ser du för potential med att kunna skjuta upp satelliter frÄn Esrange?

Stor! Sverige ligger mycket bra till och kan bli först i Europa med denna möjlighet, dÄ fÄr vi ocksÄ möjlighet till affÀrsutveckling, internationella affÀrer och högkvalificerade jobb i norr.
Inte bara pÄ grund av uppskjutningen i sig, utan ocksÄ för att det Àr just via smÄ satelliter i omloppsbanor som möjligheterna inom tex big data och AI öppnar sig, sÀger Anna Kinberg Batra.

Varför Àr det viktigt för Sverige att utveckla Esrange?

Esrange har bÀttre förutsÀttningar Àn de flesta i hela vÀrlden! Stora, pol-nÀra och landomrÄden i glesbygd, dÀr det finns kunskap i vÀrldsklass och decennier av erfarenhet.
Det, i kombination med Sveriges position inom tech och ny teknik, gör oss bÀttre rustade och positionerade Àn de flesta för att göra detta. Det har jag mÀrkt Àven i kontakter med investerare bÄde i Sverige och utomlands.
FrÄn Esrange kan ocksÄ enorma ballonger lyfta.

Det pÄgÄr en kapplöpning mellan Sverige, Norge, Storbritannien och Portugal om att blir först med satellituppskjutning frÄn VÀsteuropeisk mark, rapporterar Ekot.

Norska regeringen har föreslagit Stortinget att satsa 360 miljoner norska kronor pÄ utveckling av rymdbas vid Andöya. Vi fÄr se vad den svenska regeringen gör.

Missa inte Warp Space Program som stödjer vÀrldens första privata mission till en asteroid.