Enligt en rapport frÄn Scottish Renewables generade Skottland tillrÀckligt mycket förnybar energi under 2018 för att nÄ 76% av deras konsumption, och ser ut att kunna nÄ 100% under 2020.

För tio Är sedan var den siffran 24%.

Skottlands elkonsumption och produktion
KĂ€lla: Scottish Renewables

Vindkraft stÄr för tvÄ tredjedelar av produktionen - och faktum Àr att under första halvan av 2019 producerade Skottland tillrÀckligt mycket vindkraft för att försörja landets samtliga 2.46 miljoner hushÄll med elektricitet, plus ytterligare 2 miljoner hushÄll i norra England.

I september 2019 röstade Skottland igenom en lag som sÀger att landet ska vara net-neutralt vad gÀller alla utslÀpp Är 2045, och 2030 ska de ha minskat sina utslÀpp med 75% jÀmfört med 1990 Ärs nivÄer.

Enligt Skottlands regering hade utslÀppen minskat med 46% redan Är 2017.

KĂ€lla: Scottish Greenhouse Emissions 2017 

Skottland har fÄ invÄnare. Det bor 5.4 miljoner dÀr, jÀmfört med 8.9 miljoner bara i London - men deras hÀngivenhet till att ersÀtta fossila brÀnslen med förnybar energi visar att det gÄr - sÄlÀnge landets regering stÀller sig bakom och stödjer utveklingen.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledningen till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.