Natur

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🌮 SmĂ„ trĂ€d kan rĂ€dda regnskogen under torrperioder

SmÄ trÀd Àr bÀttre pÄ att hantera torka Àn stora och kan bevara regnskogen Àven om torka dödar mÄnga stora trÀd.

🌮 SmĂ„ trĂ€d kan rĂ€dda regnskogen under torrperioder

Torrperioder blir allt vanligare i Amazonas och det blir slutet för mÄnga stora trÀd som Àr kÀnsliga för torka. Men det behöver inte innebÀra katastrof för regnskogen i stort. SmÄ trÀd klarar torkan mycket bÀttre och fÄr dÄ chansen att vÀxa till sig, visar forskning frÄn University of Exeter.

Det hÀr lÄter vÀl helt naturligt, men det har inte varit klart att smÄ trÀd faktiskt överlever torka bÀttre Àn stora trÀd i regnskog eller att de sedan snabbt kan dra nytta av det ökade solljuset. Forskarna bakom studien tror ocksÄ att smÄ trÀd som överlevt allvarlig torka Àr mindre kÀnsliga för torka Àven nÀr de vÀxt sig stora.

UpptÀckten ger hopp om att regnskogar kan ÄterhÀmta sig bra frÄn tillfÀllig torka Àven om det kan se hopplöst ut vid en första anblick.

”FörhĂ„llandena i Amazonas förĂ€ndras pĂ„ grund av klimatförĂ€ndringarna och trĂ€den mĂ„ste anpassa sig för att överleva. VĂ„r undersökning visar att smĂ„ trĂ€d har bĂ€ttre förmĂ„ga Ă€n de större trĂ€den att Ă€ndra sin fysiologi nĂ€r miljön förĂ€ndras”, sĂ€ger David Bartholmew pĂ„ University of Exeter och en av forskarna bakom studien.

LÀs hela rapporten hÀr.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.