Mat

🌞 Finska Solar Foods gör protein av luft och el

Livsmedelsproduktion utan jordbruk. Det hoppas finska Solar Foods kunna Ă„stadkomma med sin unika innovation.

🌞 Finska Solar Foods gör protein av luft och el

Genom en process som bildar protein frÄn luft och elektricitet kan finska Solar Foods revolutionera möjligheterna till matproduktion pÄ platser dÀr det tidigare varit omöjligt.

Jo, du lÀste rÀtt: luft och el. Det innebÀr att proteinpulvret Solein till och med kan bidra till lÀgre CO2-utslÀpp genom sin produktion.

Jag pratade förra veckan med Solar Foods vd, Dr Pasi Vainikka. Han har en lÄng bakgrund som forskare inom förnybar energi. Det var under det stora, finska forskningsinitiativet Neo-Carbon Energy som idén till bolaget föddes.

Den kommande tiden jobbar man fortfarande frÀmst med pilottester, EU-ansökningar och patent. Men om allt gÄr vÀgen hoppas bolaget ha en produkt pÄ marknaden 2022.

Proteinpulvret skulle i sÄ fall kunna bli ett vÀlkommet komplement i exempelvis vÀxtbaserat kött, men grundfilosofin gÄr djupare Àn sÄ: att frigöra matproduktion frÄn jordbruket.

”I omrĂ„den med mycket sol skulle vi i princip kunna fĂ„ till en sjĂ€lvförsörjande proteinproduktion mitt i öknen. HĂ€r i Norden skulle vindkraft kunna erbjuda en motsvarande möjlighet”, sĂ€ger Pasi Vainikka.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.