Food Tech

Vi flyttar! Vår nya sida med faktabaserad optimism hittar du på warpnews.se

🌞 Finska Solar Foods gör protein av luft och el

Livsmedelsproduktion utan jordbruk. Det hoppas finska Solar Foods kunna åstadkomma med sin unika innovation.

🌞 Finska Solar Foods gör protein av luft och el

Genom en process som bildar protein från luft och elektricitet kan finska Solar Foods revolutionera möjligheterna till matproduktion på platser där det tidigare varit omöjligt.

Jo, du läste rätt: luft och el. Det innebär att proteinpulvret Solein till och med kan bidra till lägre CO2-utsläpp genom sin produktion.

Jag pratade förra veckan med Solar Foods vd, Dr Pasi Vainikka. Han har en lång bakgrund som forskare inom förnybar energi. Det var under det stora, finska forskningsinitiativet Neo-Carbon Energy som idén till bolaget föddes.

Den kommande tiden jobbar man fortfarande främst med pilottester, EU-ansökningar och patent. Men om allt går vägen hoppas bolaget ha en produkt på marknaden 2022.

Proteinpulvret skulle i så fall kunna bli ett välkommet komplement i exempelvis växtbaserat kött, men grundfilosofin går djupare än så: att frigöra matproduktion från jordbruket.

”I områden med mycket sol skulle vi i princip kunna få till en självförsörjande proteinproduktion mitt i öknen. Här i Norden skulle vindkraft kunna erbjuda en motsvarande möjlighet”, säger Pasi Vainikka.

Vill du få en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gång i veckan? Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med säte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer vara bättre om 15 år. En anledning till det tror vi är övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

När du blir medlem får du full tillgång till alla våra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela världen.

Du har loggat in på Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgång till Warp News
Välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Ditt konto är aktivt och du har full tillgång till allt innehåll.
Ditt konto är uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.