Miljö

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

đŸ”„ Storleken pĂ„ vĂ€rldens brĂ€nder har minskat med 25 procent

Mellan 2003 och 2019 minskade storleken pÄ vÀrldens brÀnder med 25 procent, enligt NASA.

đŸ”„ Storleken pĂ„ vĂ€rldens brĂ€nder har minskat med 25 procent

Att försöka kontrollera elden Àr ett mÄl som Àr lika gammalt som mÀnskligheten. Men att systematiskt övervaka eldhÀrdar pÄ global skala Àr en relativt ny företeelse. FrÄn att ha anvÀnt oss av utkikstorn pÄ bergstoppar och flygplan har vi sedan nÄgra decennier satelliter som övervakar vÀrldens brÀnder och vÄra data Àr dÀrmed nu bÄde mer detaljerade och omfattande Àn nÄgonsin tidigare.

Mest information om vÀrldens brÀnder Àr sÄledes nÄgot amerikanska rymdorganisationen NASA har och de kan visa att storleken pÄ vÀrldens brÀnder minskade med 25 procent mellan 2003 och 2019.

Data som visar denna positiva utveckling Àr frÄn instrumentet MODIS, som stÄr för Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, pÄ NASA:s Terra-satellit.

PÄ den mest eldhÀrjade kontinenten, Afrika, minskade storleken pÄ brÀnderna mellan 2003 och 2015 med 700000 kvadratkilometer. Det motsvarar ytan av delstaten Texas.

1:a december 2014 till 31:a augusti 2015. Bild frÄn NASA.

Rubriker och löpsedlar i media kan fÄ en att tro att brÀnderna globalt ökar i omfattning i vÀrlden, vilket alltsÄ inte stÀmmer. DÀremot har vissa omrÄden sett brÀnder av ökad intensitet, ofta nÀra bebyggelse, som i östra Australien och pÄ USA:s vÀstkust.

TvÀrtemot vad vissa medier kan fÄ oss att tro Àr det heller inte ekonomisk tillvÀxt som Àr orsaken till brÀnderna. BrÀnderna minskar pÄ grund av utveckling och urbanisering. Det hÀr beror pÄ att mÀngden land som konverteras till jordbruksmark minskar, inte ökar, vilket drivs av effektivare jordbruk dÀr marken bearbetas med maskiner och inte eld.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.