Miljö

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🐆 Stort stöd i Sydostasien för att stĂ€nga marknader med vilda djur

Över 90 procent av befolkningen i Sydostasien beredda att stödja beslut frĂ„n regeringar att stĂ€nga illegala och oreglerade djurmarknader.

🐆 Stort stöd i Sydostasien för att stĂ€nga marknader med vilda djur

Oreglerade djurmarknader dÀr vilda djur slaktas och sÀljs som matvaror misstÀnks kunna vara ursprunget för spridningen av infektionssjukdomar som Sars, Mers och Covid 19. MÄnga lÀnder och organisationer vill dÀrför dessa marknader ska stÀngas. Det verkar ocksÄ som att en stor del av befolkningen i Sydostasien, dÀr mÄnga av marknaderna finns, hÄller med.

En opinionsundersökning frÄn WWF visar att 93 procent av de tillfrÄgade i lÀnder och regioner som Hong Kong, Myanmar och Vietnam Àr beredda att stödja beslut frÄn regeringar att stÀnga illegala och oreglerade djurmarknader.

84 procent sÀger ocksÄ att de inte tÀnker köpa viltkött frÄn dessa marknader i framtiden. 79 procent tror att en stÀngning kan hindra framtida sjukdomsutbrott.

GlÀdjande nog verkar det som att regeringarna i fler av lÀnderna i regionen Àr inne pÄ samma tankegÄngar. Den kinesiska regeringen har redan infört ett omfattande förbud mot jakt, transporter och konsumtion av vilda djur. Ett liknande direktiv diskuteras i Vietnam.

”Djurhandel, förstörda ekosystem och hĂ€lsorisker hĂ€nger ihop. Att jobba förebyggande mot hĂ€lsokriser och skydda vilda djurarter frĂ„n att överexploateras genom konsumtion och handel, Ă€r avgörande för hela vĂ„r överlevnad”, sĂ€ger HĂ„kan WirtĂ©n, generalsekreterare pĂ„ WWF.

LÀs hela undersökningen hÀr.

Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.