HĂ€lsa

Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🖖 Tekniskt genombrott gör att en handprotes kĂ€nns och fungerar som en vanlig hand

Forskare har tagit en existerande protes och gjort den mycket mer exakt och enklare att anvÀnda.

🖖 Tekniskt genombrott gör att en handprotes kĂ€nns och fungerar som en vanlig hand

Genom att anvÀnda AI-algoritmer och en ny teknik för att förstÀrka nervsignaler har forskare vid University of Michigan lyckats skapa den förmodligen bÀsta handprotesen nÄgonsin. AnvÀndarna behöver bara tÀnka pÄ en rörelse sÄ utför protesen den med vÀldigt hög precision.

– Det Ă€r som att ha en hand igen. Du kan göra i stort sett allt du kan med en riktig hand med den hĂ€r handen. Det ger dig en kĂ€nsla av normalitet, sĂ€ger Joe Hamilton som förlorade sin hand i en olycka och som nu hjĂ€lper till att testa protesen.

Ett stort problem för den hÀr typen av lösning har varit att nerverna i den skadade delen av armen tÀcks av ÀrrvÀvnad som gör det svÄrt att registrera nervsignalerna som ska styra handen. Men forskarna har skapat en metod som kan göra signalerna tusen gÄnger starkare.

Det gör att Àven svaga signaler som reglerar vÀldigt smÄ rörelser kan uppfattas och skickas vidare till protesen. Signalerna analyseras ocksÄ av AI-algoritmer innan de skickas till protesen. Fördelen med det Àr att anvÀndarna inte behöver trÀna sig att anvÀnda protesen. De tÀnker bara som vanligt och sÄ utför handen det de tÀnkt sig.

SjÀlva protesen har forskarna inte utvecklat sjÀlva utan de anvÀnder Luke Arm frÄn Moebius Bionics. Det har sparat mycket tid och pengar för forskarna. Dessutom Àr den protesen redan godkÀnd av amerikanska FDA sÄ forskarna behöver bara fÄ ett godkÀnnande av algoritmen och metoden för att förstÀrka nervsignalerna.

Exakt nÀr protesen kan bli allmÀnt tillgÀnglig Àr inte klart, men de kliniska testerna har redan börjat. SÄ förhoppningsvis ska det inte ta sÀrskilt lÄng tid.


Vill du fÄ en dos faktabaserad optimism i din mejlkorg en gÄng i veckan? Missa inte att prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev.

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.