Vi flyttar! VÄr nya sida med faktabaserad optimism hittar du pÄ warpnews.se

🩋 “Utdöd” fjĂ€ril syns Ă„ter i England

Forskare har lyckats Äterintroducera en fjÀril i England som inte funnits dÀr pÄ 150 Är. FramgÄngen gör projektet till ett av vÀrldens största och mest lyckade program för bevarande av insekter.

🩋 “Utdöd” fjĂ€ril syns Ă„ter i England

Ett av vÀrldens största program för bevarande av insekter har hjÀlpt den globalt hotade arten Phengaris arion, ocksÄ kallad Stora BlÄ, att för första gÄngen pÄ 150 Är Äter etablera sig i sydvÀstra England.

Nu har 750 fjÀrilar klÀckts ur sina kokonger i det vilda vilket Àr en enorm framgÄng. Den gÄngna sommaren har varit ett lyckosamt Är för fjÀrilarna som hÀrstammar frÄn populationer i Sverige.

För Englands biologer tog det endast fem Är innan de lyckades pÄbörja Äterintroduceringen av den utrotningshotade fjÀrilsarten. Förra sommaren slÀppte experter ut 1100 larver i Rodborough Common i Gloucestershire, sydvÀstra England. Denna sommar har man sett 750 stycken Stora BlÄ, som inte gÄr att förvÀxla med andra arter tack vare de stora svarta flÀckar pÄ det frÀmre vingparet, rapporterar bland annat CNN.

Innan man kunde slÀppa ut larverna förbereddes platserna under fem Är. Nyckeln till projektets framgÄng var omrÄdets rödmyror som Àr livsviktiga för fjÀrilens livscykel.

David Simcox, ekolog och forskare, sa i en intervju att myrorna pÄ sommaren luras av larvernas honungsdagg. Myrorna bÀr hem larverna till det underjordiska boet dÀr larverna vÀxlar frÄn vÀxtÀtare till rovdjur. Larverna Àter upp sig fram till vÄren, dÄ de förpuppas och sedan klÀcks som fjÀrilar följande sommar.

För att vÀrna om rödmyrornas livsmiljö sÄ har experterna sett över betet av nötkreatur och frÀmjat tillvÀxten av timjan och mejram. BÄda dessa örter Àr vÀrdvÀxter för larverna och en viktig ÀgglÀggningsmiljö för fjÀrilarna.

Eftersom Stora BlÄ Àr en viktig pollinerare stÀrker dess Äterkomst den positiva bilden av mÄngfaldens ÄterhÀmtning, inte bara i England, utan i hela vÀrlden.

💙 STÖTTA WARP NEWS – BLI MEDLEM IDAG

NÀr du blir medlem fÄr du full tillgÄng till alla vÄra artiklar och stöttar Warp News arbete med att sprida faktabaserad optimism över hela vÀrlden.

​
Du har loggat in pÄ Warp News
Bra! Gör klart resten av processen för full tillgÄng till Warp News
VÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Ditt konto Àr aktivt och du har full tillgÄng till allt innehÄll.
Ditt konto Àr uppdaterat.
Uppdateringen misslyckades.